נימוסי שולחן של עזים: הימנעות מאכילה של חרקים הרביבורים

טלי ברמן, מתן בן-ארי, צח גלסר, משה גיש ומשה ענבר
יונקים הרביבורים (אוכלי צמחים) גורמים לשינויים פיסיולוגים, כימיים, מבניים ופנולוגיים בצמח הנאכל. ידוע שמכלול שינויים אלו משפיעים באופן בלתי ישיר (בתיווך הצמח) על הפיזור והכשירות של חרקים הרביבורים המנצלים את אותם צמחים. אולם יונקים עשויים להשפיע ישירות (דרך טריפה ורמיסה) על החרקים תוך כדי אכילת החומר הצמחי. האינטראקציות הישירות הללו נחקרו מעט מאוד ולמעשה לא ברור האם וכיצד יונקים הרביבורים מתמודדים עם נוכחות חרקים על מזונם.
במחקר זה בחנתי את האינטראקציות הישירות בין יונקים וחרקים הרביבורים בעזרת מערכת מודל המורכבת מזחלי דובון הקורים (Ocnogyna loewii) ועיזים. עקב אופיים הפוליפאגי (ניזונים ממגוון רחב של צמחים) ושכיחותם, מערכת זו נוחה מאוד לבחינת המנגנונים העומדים בבסיסם של אינטראקציות אלו.
תחילה, בדקתי כיצד משפיעים זחלי דובון הקורים על התנהגות האכילה של עיזים על ידי צילום וניתוח התנהגותן בזמן האכלה. בנוסף, בחנתי כיצד מאתרות העיזים את הזחלים על המזון על ידי כך שמנעתי מהן להשתמש בחושים השונים. מצאתי שעיזים אינן נרתעות מנוכחות הזחלים על הצמח בשל יכולתן היעילה למיינם (ראו סרטון 1).

אף לא אחד מהזחלים הרבים שהשתתפו במחקר זה נאכל על ידי העזים. על ידי נגיעה חוזרת במזון בעזרת הפה (חוש המגע), העיזים זיהו את נוכחות הזחלים על הצמח. עלים נושאי זחלים נוערו או הושלכו. אם זחל נכנס לפה של העז (סבירות נמוכה), היא חשה בו (חושי מגע וטעם) וירקה אותו לרוב ללא פגע (ראו סרטון 2). כתוצאה מכך, 98% מהזחלים שרדו את אכילת העיזים. התנהגויות דומות נצפו גם בתגובה לנוכחות זחלים של טוואי המשי (שאינם שעירים ומזיקים כדובון הקורים, ראו סרטון 2. חוש הראיה אינו מעורב כלל בתהליך. באמצעות החושים החדים (שיעילים גם בלילה או כשהחרק נסתר) וההתנהגויות היעילות שלהן, העיזים מצליחות לאכול את הצמחים בלבד ללא הזחלים. יכולת זו של יונקים הרביבורים להתמודד ביעילות עם חרקים על מזונם מדגישה את חשיבותן ושכיחותן של האינטראקציות הישירות במערכות אקולוגיות יבשתיות.
לקריאה נוספת:
https://www.nature.com/articles/s41598-017-14940-6
Berman TS, Ben-Ari M, Glasser TA, Gish M, Inbar M (2014). How goats avoid ingesting noxious insects while feeding. Scientific Reports 7(1):14835